יאיר לפיד נואם בכנסת, 2018   מקור: לע"מ (קובי גדעון)

ביום שישי חשפו העיתונאים עטרה גרמן וצביקה קליין כי שר החוץ וראש הממשלה החלופי יאיר לפיד מינה את פעילת "יש עתיד" אילאיל קרן לדירקטוריון הקרן הקיימת לישראל (קק"ל).

בדירקטוריון קק"ל מכהנים 37 דירקטורים – רובם ככולם מינויים פוליטיים. קרן החליפה בדירקטוריון קק"ל את פעילת "יש עתיד" נעמה שולץ שקיבלה את תפקיד מנכ"לית משרד ראש הממשלה החלופי. עד כאן ידיעה שגרתית למדי. אולם, מלבד פעילותה כראש מטה הנשים של "יש עתיד" קרן היא גם אחותה של ליהיא לפיד, רעייתו של יאיר לפיד.

החשיפה של גרמן וקליין ("מקור ראשון", 29.10) עוררה סערה ברשתות החברתיות. רבים זעמו על כך שלפיד מינה את גיסתו לתפקיד. ברם, מינויים פוליטיים ואפילו נפוטיזם אינם תופעה חדשה במינויים בקק"ל ועיקר הסערה נבע מכך שהפעולה של לפיד שוב עמדה בניגוד מוחלט לאמירות נחרצות שלו מהעבר ולתדמית אותה הוא הציג לציבור במשך שנים.

 

האביר הלבן נגד השחיתות הציבורית

מאז כניסתו לפוליטיקה ב-2012, לפיד ביסס את התדמית הציבורית שלו על "פוליטיקה חדשה" ועל מלחמה בשחיתות. בשנים הראשונות שלו בפוליטיקה, המלחמה בשחיתות הייתה סוגיה חשובה בשיח של "יש עתיד" אבל שנייה במעלה לייצוג מעמד הביניים ולשאלה "איפה הכסף?". אולם, החל מבחירות 2015 הפכה "המלחמה בשחיתות הציבורית" לספינת הדגל של מפלגת "יש עתיד". סוגיה זו הפכה מרכזית אף יותר לאחר שהחלו חקירות פליליות בתיקי האלפים וקיבלה חיזוק נוסף לאחר שמפלגת "כחול לבן" התפצלה ובני גנץ נכנס לממשלה.

לפיד בעצם טען ששחיתות ציבורית אינה רק מעשים פליליים אלא גם התנהלויות פוליטיות שמפרות נורמות ציבוריות-מוסריות (להבנתו) ואפילו התנהלויות פוליטיות סטנדרטיות למדי. וכך, לפיד הגדיר כשחיתות את הדברים הבאים: ממשלה מנופחת עם הרבה שרים, תפקיד שר בלי תיק, החוק הנורווגי, החוק שבא להקל על מינוי פוליטיקאים לשעבר להתמנות לדירקטורים בחברות הממשלתיות, מינויים פוליטיים, מינויים של מקורבים, חלוקת כספים קואליציוניים, מטוס ראש הממשלה, הצטרפות כחול לבן לקואליציה ועוד כהנה וכהנה.

אבל אז הגיעה ממשלת השינוי.

יש עתיד – נלחמים בשחיתות: ביטלנו את המוסד המיותר "שר בלי תיק"

 

זה לא שחיתות אם זה למטרות טובות

מאז הקמת הממשלה החדשה ניכר שלפיד שינה את דעתו לגבי מה שהוא עצמו הגדיר בתור שחיתות ציבורית. כך, למשל, הממשלה החדשה היא הממשלה השלישית הכי מנופחת בהיסטוריה של מדינת ישראל עם 28 שרים וחמישה סגני שרים, מהם שבעה שרים ושני סגני שרים מטעם מפלגת "יש עתיד". בין היתר מונו שני שרים ללא תיק (חמד עמאר ואלי אבידר). הקואליציה גם הרחיבה את החוק הנורווגי. באשר ללפיד עצמו, תכף לאחר כניסתו למשרד החוץ הוא החל בבולמוס של מינויים פוליטיים ורק לאחרונה חילקה הממשלה בנדיבותה כי רבה כספים קואליציוניים לכל דיכפין.

ואיך לפיד הסביר את השינוי הכה משמעותי בעמדות שהציג במשך שנים רבות? ביחס לממשלה המנופחת לפיד אמר שהוא מצטער על כך וששהוא עצמו רצה ממשלה קטנה אבל מספר השרים הגדול "זה חלק ממה שאפשר לנו להקים ממשלה". לעומת זאת, באשר להרחבת חוק הנורווגי לפיד הסביר שהוא לא מצטער על כך כי זה הכניס לכנסת "חברי כנסת צעירים מהפריפריה". ואחרי שהממשלה חילקה כספים קואליציוניים מלוא החופן לפיד נימק כי "במקום כספים קואליציוניים, הבאנו כסף למטרות טובות".

ניכר אפוא שלפיד מאמין שהתנהלויות מושחתות הן מושחתות רק כשאחרים עושים אותן, אבל כשהוא עושה אותן הן לתפארת מדינת ישראל. גישה זו הגיעה לשיא חדש בתגובה של לפיד לחשיפה של מינוי גיסתו לדירקטוריון קק"ל, אבל לפני שנגיע לתגובה מאלפת זו חשוב להקדים ולהסביר כיצד עובד מנגנון המינויים לקרן הקיימת לישראל.

הכספים הקואליציוניים של יש עתיד שקופים וטובים יותר? | מהצד השני עם גיא זהר

 

קק"ל והמערכת הפוליטית

הרעיון להקים קרן לרכישת קרקעות להתיישבות יהודית בארץ ישראל עלה כבר בקונגרס הציוני הראשון, אולם רק ב-1901, בקונגרס הציוני החמישי, התקבלה ההצעה לייסוד "קרן קיימת לישראל". לאחר הקמת המדינה התאגדה קק"ל כחברה פרטית. למרות שלא נמנתה על החברות הממשלתיות, השליטה בקק"ל התבססה על "חלוקה פוליטית על פי המפתח המפלגתי בישראל בצירוף נציגות לזרמים ביהדות העולם". פועל יוצא, מינויים פוליטיים היו לחם חוקה של קק"ל מאז ומעולם.

בשנת 2014 שונה מעמדה של קק"ל מחברה פרטית לחברה לתועלת הציבור. השינוי הזה שיפר באופן ניכר את השקיפות של החברה. קק"ל החלה להגיש דו"חות כספיים לרשם ההקדשות ואף לפרסם פרוטוקולים מישיבותיה. יחד עם זאת, איוש התפקידים בקק"ל המשיך להיות מבוסס על מינויים פוליטיים לפי מפתח מפלגתי.

וכמו המינויים הפוליטיים, גם הנפוטיזם אינו תופעה חדשה במינויים לקק"ל. שלמה דרעי, אחיו של יושב ראש ש"ס אריה דרעי, מונה בשנת 2015 לכהן כסגן יושב ראש קק"ל. בנו של אריה דרעי, ינקי, מונה בשנת 2020 לתפקיד מנהל מחלקת גיוס משאבים וחיזוק המורשת בהסתדרות הציונית אבל מימון מחלקתו ניתן בעיקר על ידי קק"ל. אליהו גפני, בנו של חבר הכנסת משה גפני, מונה לפני כחצי שנה לשמש כעוזר לשניים מסגני יושב הראש.

לפיכך, המינויים הפוליטיים שמינה לפיד לקק"ל, קודם נעמה שולץ ועתה אילאיל קרן, ואפילו הנפוטיזם במינוי גיסתו, הם מבחינת התנהלות מקובלת במערכת הפוליטית ביחס לחברה זו. אבל היות שלפיד נהג להציג עצמו כאביר הלבן הלוחם נגד השחיתות הציבורית, נוצר דיסוננס ברור בין מה שאמר במשך שנים לבין איך שהוא מתנהל עתה. ודיסוננס זה בולט במיוחד בתגובה שפרסם לפיד לאחר שהפרשה נחשפה.

 

מה שיאיר לפיד "שכח"

זמן קצר לאחר שפורסם מינויה של גיסתו לקק"ל, לפיד צייץ בטוויטר את הדברים הבאים: "ראיתי שנתניהו שיתף את העובדה שגיסתי היא דירקטורית בקק"ל ו'שכח' להזכיר שהיא שם בהתנדבות מלאה, לא מקבלת אגורה, דלק והוצאות על חשבונה, עובדת שם מהבוקר עד הערב רק כדי לחסום את השחיתות שהוא והחברים שלו השאירו שם. מודה לו שהביא את זה לידיעת הציבור. זה באמת ההבדל בינינו לבינם".

לפיד בחר אפוא שלא להסביר כי מינויים פוליטיים הם הדרך השגורה בה מקובל לאייש את המשרות השונות בקק"ל. לפיד גם בחר שלא לציין שמינוי נפוטיסטי הנחשב למינוי בניגוד עניינים כאשר הוא מתבצע בחברות ממשלתיות אינו לא חוקי כאשר הוא מתבצע בקק"ל. לפיד אפילו לא נתלה באילנות הנמוכים של אריה דרעי ושל משה גפני אשר קרובי משפחה שלהם מונו לתפקידים בקק"ל.

ברם, אין שום הפתעה בכך שלפיד לא בחר בהסברים כגון אלו. אחרי הכול, האם מי שהציג עצמו כסמל לפוליטיקה חדשה ונקייה יכול לומר שהוא פועל לפי הסטנדרטים שיצא במשך שנים כנגדם? והאם מי שהתיימר להיות הלוחם הגדול בשחיתות הציבורית יכול להיתלות בדוגמא שהציבו מפלגות כמו ש"ס וכמו יהדות התורה?

אז במקום להודות שנהג כמו הפוליטיקאים האחרים אותם גינה במשך שנים ושמינה מינוי פוליטי ונפוטיסטי לקק"ל, בחר לפיד בדרך אחרת. בתגובתו בטוויטר, לפיד בעצם טען שהנפוטיזם שנקט אינו שחיתות. ההפך הוא הנכון – מדובר בנפוטיזם נגד שחיתות. עלי להודות שאפילו בשביל פוליטיקאי שהאמת אינה נר לרגליו מדובר בטיעון מדהים למדי.

אבל זה לא הכול. לפיד כנראה החליט שאם כבר מעקמים את האמת, חבל לעשות זאת רק ביחס לטיעון אחד וכדאי לנהוג כך בכל התגובה כולה. למעשה, מלבד מיליות הקישור נדמה שאין טיעון אחד בתגובה של לפיד שאינו הונאה והולכת שולל.

כך, למשל, לפיד טוען שקרן גיסתו פועלת לחסום את השחיתות שבנימין נתניהו והחברים שלו השאירו בקק"ל. ובכן, כשנתניהו חזר לכהן כראש ממשלה ב-2009, יושב הראש של קק"ל היה אפי שטנצלר פוליטיקאי ממפלגת העבודה שירש את קודמו יחיאל לקט, גם הוא פוליטיקאי ממפלגת העבודה. ב-2015 מונה לתפקיד דני עטר, גם הוא פוליטיקאי ממפלגת העבודה וב-2020 מונה לתפקיד אברהם דובדבני המזוהה עם המפד"ל.

לפיד הוסיף וציין שנתניהו "שכח" שקרן גיסתו עובדת כדירקטורית בקק"ל בהתנדבות מלאה ושהיא לא מקבלת אגורה. לפיד כנראה "שכח" שמלבד יושב ראש הדירקטוריון ויושב הראש העמית של הדירקטוריון שמקבלים תשלום, כל 35 הדירקטורים האחרים עובדים בהתנדבות מלאה ולא מקבלים אגורה וזאת מהסיבה הפשוטה שלא משלמים שכר לדירקטורים בקק"ל.

לפיד גם סיפר שגיסתו עובדת בקק"ל מהבוקר עד הערב. אולם, העבודה של דירקטורים בקק"ל היא לא אינטנסיבית במיוחד – בדרך כלל יש רק ישיבה אחת בחודש. על פי הפרוטוקולים שפורסמו באתר קק"ל, שתי הישיבות האחרונות נערכו ביולי. בשתי הישיבות האלו אילאיל קרן השתתפה, אבל שתי ישיבות בתקופה של יותר משלושה חודשים זה לא ממש "עובדת שם מהבוקר עד הערב". ואולי אנו מחמירים על הגיסה יתר על המידה? אולי מדובר בשתי ישיבות עם סדר יום עמוס שלקח לקרן ימים כלילות להתכונן אליהן? ובכן, על סדר היום של הישיבה ב-13 ביולי עמד נושא אחד בלבד – מינוי חבר דירקטוריון חדש – ואילו על סדר היום של הישיבה ב-21 ביולי גם עמד נושא אחד בלבד – מינוי של חבר דירקטוריון חדש אחר. לפיכך, נדמה שהעבודה של קרן כדירקטורית בקק"ל לא שוחקת במיוחד ועדיין לא הגיע הזמן להחליף את הפסוק המפורסם מספר משלי בגרסא לֵךְ אֶל הַגִּיסָה עָצֵל, רְאֵה דְרָכֶיהָ וַחֲכָם.

KKL Protocol 13.7.21

פרוטוקול ישיבת דירקטוריון קק"ל, 13.07.2021

לפיד אמר ש-"דלק והוצאות על חשבונה" של גיסתו החרוצה. כמובן, עולה התמיהה כמה כסף כבר עולים דלק והוצאות עבור שתי ישיבות בשלושה חודשים, אם לא בעיה אחת – שתי הישיבות היחידות שקרן השתתפה בהן נערכו באמצעות מייל חוזר ללא התכנסות פיזית של הדירקטוריון. אז מהי צריכת הדלק הנחוצה בשביל ישיבה עבורה לא צריך מהבית? ואולי ראש הממשלה החלופי בכלל התכוון להוצאות של גיסתו על הבולים הווירטואליים שנדרשו לתשובתה במייל?

המינויים הפוליטיים שלפיד עשה בקק"ל והנפוטיזם במינוי גיסתו הם אולי חוקיים ואפילו סטנדרטיים ביחס לחברה זו אבל כבוד גדול אין בהם. הניסיון של לפיד לטשטש את מה שהוא עצמו מגדיר בתור "שחיתות ציבורית" הוביל אותו לתגובה מבישה ומביכה במיוחד. אולם התגובה של לפיד מביכה במיוחד אם בוחנים את ההיסטוריה שלו עם קק"ל.

KKL Protocol 21.7.21

פרוטוקול ישיבת דירקטוריון קק"ל, 21.07.2021

 

לפיד וקק"ל

כאשר היה שר אוצר, לפיד ניסה להכפיף את קק"ל לחוק תקציב המדינה ולקדם חקיקה למיסוי החברה אולם יוזמות אלו יצאו אל הפועל. לקראת בחירות 2015 לפיד גיבש תוכנית להלאמת קק"ל ולהשבת הכספים המצויים בקופתה לציבור. עיקרי התוכנית אף הופיעו במצע שפורסם לקראת הבחירות, ובין היתר נכתב שם כי "יש עתיד" תפעל למען "הבטחת כללי מינהל תקין" בקק"ל.

כאשר הציג את תוכניתו להלאמת קק"ל הסביר לפיד כי "פעם הסמל של הקרן הקיימת היה... הקופסה הכחולה שבה ילדים היו שמים מטבע, העצים והיערות שנטעו ילדים בט"ו בשבט. והיום הסמל של קק"ל הם השחיתות, והכספים שעוברים במחשכים ממקום למקום בלי לדווח לאף אחד, והמינויים המוזרים כמו יו"ר עמית, או עשרות חברי דירקטוריון ושליחים ברחבי העולם".

יאיר לפיד חושף את התוכנית להלאמת קק"ל

ממינוי גיסתו אפשר להסיק כי מספרם הרב של חברי דירקטוריון כבר לא מטריד את מנוחתו של ראש הממשלה החלופי וגם כללי מינהל תקין לא עומדים יותר בראש מעייניו. מעל מכל, פרשה זו שבה ומעידה על כך שלפיד מעוניין לנהל מלחמה בשחיתות ציבורית אבל לא על חשבון השחיתות הציבורית שלו. וכאשר חושפים אותו בקלקלתו, לפיד לא בוחל בהונאה חובבנית שאפשר להפריך באמצעות חיפוש קצר ברשת, כנראה מתוך תקווה שהחסידים היותר שוטים של מפלגתו ושל ממשלת השינוי יעדיפו את השקר על פני האמת. ומי יודע, אולי הוא צודק.

ניסים סופר הוא פובליציסט ועורך אחראי באתר דיומא

users: ניסים סופר

אכן. לפיד הוא "עוד מאותו דבר".
ואם לפיד הוא עוד מאותו הדבר, אז הוא בעצם די מיותר. מה רע בפוליטיקאים הישנים?

אבל לשמוע כאלה התפתלויות, והחלקות מפוארות, זה ממש משמח.
הנה, עכשיו נמצא התפקיד שאותו לפיד ימלא,
ועכשיו הוא כבר לא "שר מיותר" - "פוליטיקאי לענייני כלום"...

צדק צדק תרדוף!
תודה על עוד כתבה מאירת עיניים!

דביר
התגובה של לפיד מתחת לכל ביקורת

עוד בנושא

אולי יעניין אתכם

הנקראים ביותר

המלצת העורכים

החדשים ביותר