ראש השב"כ רונן בר, 2021   מקור: ויקיפדיה (דובר נשיא המדינה)

השב"כ כָּשַׁל כֶּשֶׁל נורא במחדל שבעה באוקטובר. מובן מאליו שהעומד בראש הארגון הוא האחראי לכישלון, קל וחומר כאשר מדובר בכישלון טוטאלי ולא נקודתי כגון זה, ולכן רונן בר הוא האחראי העיקרי למחדל השב"כ. בצדק הוא אמר פעמים רבות שהוא אחראי למחדל, שהוא כשל בתפקידו ושהוא יתפטר – והיה עליו להתפטר כבר ממזמן. כפי שהרמטכ"ל פרש מתפקידו, וכפי שראש אמ"ן, אלוף פיקוד הדרום, מפקד אוגדת עזה ולאחרונה גם מפקד החטיבה הצפונית באוגדת עזה פרשו מתפקידם, משום שכל אחד מהם נושא באחריות על חלק מסוים במחדל, כך גם ראש השב"כ היה צריך לפרוש מתפקידו. גם שר הביטחון הקודם צריך היה להתפטר, אך לא עשה זאת ולבסוף הודח, קרוב לוודאי כדי לקדם את חוק ההשתמטות. מי שעומד בראש – הוא האחראי. כך זה צריך להיות בצה"ל, כך זה להיות בשב"כ ובוודאי ובוודאי שכך זה צריך להיות בממשלה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא האחראי העיקרי למחדל. הוא נושא באחריות כוללת כיוון שהביטחון הלאומי של ישראל – הנושא מצוי בליבת תפקידו – קרס כפי שלא כשל מעולם. והוא גם נושא באחריות אישית בשל מדיניות הכלת חמאס הפייסנית ובשל ההבלגה וההתמכרות לשקט, העומדות בלב המחדל, והן בשל יצירה מכוונת של קרע בעם והתעלמות מהאזהרות שהוא מחליש את החברה הישראלית ומזמין את אויבינו לתקוף.

אילו ראש הממשלה נתניהו היה אדם נורמטיבי, אדם הגון ומוסרי, הוא היה מתפטר מתפקידו מיד לאחר המחדל. אולם, בשנה וחצי האחרונות, ראש הממשלה עוסק בבריחה מאחריות, בסיכול חקירת המחדל, בגלגול האשמה לכפופים לו, בהפצת תאוריות קונספירציה מטורללות על "דיפ-סטייט" דמיוני ובהפצת עלילות דם בזויות על צבא ההגנה לישראל ועל השב"כ, וזאת תוך כדי מלחמה.

ראש השב"כ רונן בר חייב ללכת הביתה, אבל זה אבסורדי שהאחראי העיקרי למחדל הוא זה שימליץ לממשלה להדיחו מתפקידו. וזה אבסורדי שבעתיים שראש הממשלה ששיקול דעתו המיט עלינו את האסון, הוא זה שיבחר את ראש השב"כ הבא. זאת ועוד, ברור שנתניהו מדיח את ראש השב"כ בעיקר כיוון שהשב"כ לוקח חלק בחקירת החשדות לפגיעה חמורה בביטחון המדינה בסביבתו הקרובה של ראש הממשלה.

אך מול כל הטיעונים האלה עומד טיעון רב משקל שאסור להתעלם ממנו. בין ראש הממשלה לראש השב"כ נוצר משבר אמון שהחריף בהודעות ההדדיות סביב ההדחה, עד שברור ששני השוורים הללו לא יוכלו לחרוש יחדיו. וזו כבר סכנה לביטחון המדינה.

לאסוננו, נתניהו הוא ראש הממשלה. הוא ראש הממשלה כי הוא נבחר בבחירות דמוקרטיות, וכיוון שקואליציית הפיגולים שלו, המורכבת ממשתמטים, מאנשי ימין קיצוני, ממושחתים ומקרנפים, מצופפת שורות וממשיכה להעניק לממשלתו את אמון הכנסת.

במצב הדברים, יש להחליף את ראש השב"כ.

בפני בג"ץ ניצבת אפוא דילמה קשה ביותר. מצד אחד, אין לוליינות משפטית שתוכל לטהר את שרץ ניגוד העניינים של ראש הממשלה בעיסוקו בנושא. מצד שני, תהיה זו פגיעה של ממש בביטחון המדינה אם בראש השב"כ יעמוד אדם שהוא וראש הממשלה אינם מסוגלים לעבוד יחד.

בדיון שנערך בבג"ץ, החליטו שלושת השופטים לתת צו ביניים שלפיו רונן בר, ראש השב"כ, "ימשיך לכהן בתפקידו עד למתן החלטה אחרת – על כל המשתמע מכך". השופטים אף הציעו לראש הממשלה, לממשלה וליועצת המשפטית לממשלה להגיע להסדר מוסכם לגבי סיום כהונתו של ראש השב"כ (בג"ץ 54321-03-25).

אם הממשלה והיועצת המשפטית לממשלה לא יגיעו להסדר מוסכם כזה, וכרגע לא נראה כי יש איזושהי התקדמות בנושא, בג"ץ יצטרך למצוא פתרונות יצירתיים מאוד למלכוד הזה. כך, למשל, בג"ץ יוכל לאשר את ההדחה, אך לדחות את ביצועה עד מיצוי החקירה בעניין היחסים בין יועציו של ראש הממשלה לבין קטר, תוך קציבת זמן לא ארוך לשם כך. לחלופין, בג"ץ יוכל לאשר את ההדחה אך לאסור על ראש השב"כ החדש שייבחר על ידי הממשלה, לעסוק בחקירת פרשת קטארגייט, ולהטיל את האחריות העליונה למעורבות השב"כ בחקירה על סגנו, בליווי צמוד של פרקליט המדינה. אני סמוך ובטוח ששופטי בג"ץ ישכילו למצוא דרך יצירתית לפתרון הדילמה.

users: אורי הייטנר

אבי עופר
אחריות ראש הממשלה היא פורמלית. בכל מקרה אחריות אינה בהכרח אשמה . ואם נבדוק את מערכת היחסים בין ראשי מערכות הבטחון, בעיקר השב"כ וצה"ל עם ראש הממשלה, אנחנו רואים מעין החרמתו השקטה מרגע הקמת הממשלה בינואר 2023. ארגונים הכפופים ישירות רק לממשלה בגדו בתפקידם ובאחריותם כשהעיזו באופן די ניבזי להחרים את ראש הממשלה, לא לעדכנו במודיעין שוטף ובהערכות מודיעיניות עיתיות. השב"כ וצה"ל מכרו לנתניהו לוקשים ולא מודיעין יצוק. למעשה הם עצמם זילזלו באחריותם וצמצמו את היקפי איסוף המודיעין על עזה. התהליכים החלו עוד בזמן ממשלת בנט-גנץ-לפיד ובאישורם. הם קירקעו 5 בלוני איסוף מודיעין על עזה, סגרו את רוב אמצעי האיסוף הסיגינטי, השב"כ סגר 5 מרחבי פעולה מול עזה מתוך 7, וזילזלו בדיווחי ההתרעה של תצפיתניות בגבול עזה, עד כי מפקדן איים להעמידן לדין אם תמשכנה להטריד את המערכת. ויש עוד ועוד פרמטרים שהמערכת הזניחה מתוך החלטה קרה. והם כמובן לא עדכנו את הממשלה/קבינט, לא את טעדת החוץ והבטחון (לא אחת אמ"ן ושב"כ סירבו לשלוח נציגים לדיונים וזאת הניגוד לחוק ובאין אכיפה).

אבל כמובן הביטוי הבולט וההרסני לנתק בין כוחות הבטחון ובין הדרג הפוליטי הנבחר היה בליל 7-6 לאוקטובר. לא הרצי הלוי ולא רונן בר טרחו להעיר ולעדכן את נתניהו וגלנט בהתרחשויות החריגות של יום שישי וליל שבת. וזאת למרות שרונן בר טרח לשלוח צוות טאקילה מתוגבר בלוחמי מג"ב כדי לחלץ 2 בכירות שב"כ מכפר עזה. האם זה שלעצמו לא מצביע על חריגה בולטת במצב הבטחוני שמחייבת את צה"ל והשב"כ לפעול במוד חירום?
למה הם לא הרימו טלפון אדום לנתניהו ולגלנט?
למה הם לא העלו כוננות - לא כוננות עם שחר סטנדרטית ולא כוננות מיוחדת, ולא העירו את החיילים בעמדותיהם לאורך הגבול?
למה הם לא עדכנו את מפקד חיל האויר והורו לו להכין מטוסים למקרה של מלחמה לאורך הגבול?
למה הם לא דיווחו למטה המשטרה ולמחוז דרום, שהיו אמורים במצב כזה לפזר את פסטיבל "נובה" במהלך משמורת שלישית של הלילה?
למה הם נתנו לראש אמ"ן אהרון חליווה להתהפך מצד לצד במיטתו בנופש באילת ולא הורו לו להכניס את המודיעין הצבאי לעירנות מלאה?

ויש עוד הרבה שאלות שצמרת הביטחון לא מסוגלת להשיב באופו רציונלי.

אז בבקשה מר הייטנר, אל תמכור לנו לוקשים.
הציבור יכריע כן או לא נתניהו בבחירות בשנה הבאה.

עוד בנושא

אולי יעניין אתכם

הנקראים ביותר

המלצת העורכים

החדשים ביותר