בנימין נתניהו, "חזק בביטחון. חזק בכלכלה." מתוך קמפיין הבחירות לכנסת ה-18   מקור: ויקיפדיה

"בסוף פיצחנו את זה" אמר בנימין נתניהו בנאום בו הציג את תוכנית החירום הכלכלית להתמודדות עם משבר הקורונה.

מה פיצחנו, אתם תוהים? מצאנו דרך לשפוך המון כסף ציבורי בצורה מהירה ומזיקה. למשל, עד חצי מליון ש"ח לעסק כל חודשיים, עם תמריץ חזק לצמצם פעילות כלכלית, כולל לפטר עובדים (הקריטריון הוא ירידה משמעותית במחזור העסקי). בנוסף, מודל דמי אבטלה שיוצר תמריץ מאוד חזק להימנע מעבודה למשך שנה.

לקרוא ולא להאמין. כרגיל אצל נתניהו, דוחים הכל לרגע האחרון, ובסוף מוציאים תוכנית לא אפויה.

בתשובות לשאלות של עיתונאים, רובן לא רציניות, הצהיר נתניהו שהוא עסוק כמעט כל היממה בעניין כלכלת ישראל. נותר לנו לתהות, אם זו התכנית שהוא מסוגל היה לייצר אחרי כל כך הרבה מחשבה. ועוד נציין, שכנראה רק היה נדמה לנו שהוא עסוק בעיקר במנדלבליט, באמירות ריקות על סיפוח, ובדאגה לכלכלה האישית של משפחתו.

Ministry of Finance   Economic plan for coping with the coronavirus crisis

התוכנית הכלכלית להתמודדות עם משבר הקורונה

נתניהו ממשיך להשוויץ בזה שאנו משמשים מודל לעולם ולפלוט אמירות לא מבוססות נוספות: "כלכלת ישראל מאוד איתנה"; "צמיחה ייחודית"; "עשינו המון רפורמות". ועדיין, למרות המחדל החמור בישראל גם בצד התחלואה וגם בכלכלה, מסתבר, כך על פי נתניהו, שמנהיגים בעולם ממשיכים להתייעץ אתו. מעניין מי עוד מאמין לזה? עוד הוא אמר שכל הכלכלנים בלי יוצא מן הכלל – ולטענתו הוא מדבר עם הכלכלנים הכי רציניים בעולם - כולם ממליצים על תקציב לארבעה חודשים. נאמר בנימוס שאני מתקשה להאמין לאמירה זו וגם לשאר הדברים שנתניהו מספר לנו בנושא.

השר כ"ץ מוסיף פרטים. כ"ץ גאה בכך שבעל אולם חתונות יקבל מהציבור מליוני שקלים במענקים. חבל שכ"ץ לא פיתח עמוד שדרה ולא דואג לכלל הציבור. כחלוניזם על סטרואידים.

והתקשורת הכלכלית בישראל? כמה ששופכים יותר כסף – יותר טוב. עכשיו, תסלחו לי אני מקווה, אבל יש לי אישור מהרופא לא להקשיב למתן חודורוב. האיש הרהוט הזה לא מבין כלום, וברגע שהוא אומר שהכל מצוין בתכנית ורק נקווה שיצליחו לעמוד ביעד, אני פורש.

רה"מ נתניהו ושר האוצר כ"ץ מציגים את תוכנית "רשת ביטחון כלכלית 2021-20"

האם אפשר אחרת? בוודאי. אל מול משבר קשה מאוד שפקד את ישראל עקב כוח עליון, צריך לפעול בתבונה. על הממשלה להגיד את האמת לציבור ולפעול בהתאם. הממשלה לא יכולה לבטל את מגפת הקורונה. המגפה לא תיעלם מחר והממשלה תצטרך לסייע לאנשים כדי לשרוד, ותצטרך לעשות זאת במשך זמן רב. תוכנית כלכלית במצב בו אנו נמצאים צריכה להתבסס על מה שיש לנו, ועל איך אנחנו מנצלים את מה שיש לנו בצורה מיטבית ומחושבת.

למשל, דמי אבטלה יקבל מי שעומד בקריטריונים, אבל גם אדם שהוא מובטל או בעל עסק שאיבד את מקור פרנסתו, וימצא משרה מסוימת, לא יאבד מיד את כל דמי האבטלה אלא באופן הדרגתי. לא להעניש אנשים על זה שהם עובדים. את אורך התקופה לתשלום דמי האבטלה יש להוריד בהדרגה בהתאם לירידה בשיעורי האבטלה במשק.

באשר למגזר העסקי, תוכנית הסיוע צריכה לפצות אנשים ולא לפצות עסקים. במקום לשפוך מאות מיליוני שקלים כדי להלאים את אל על, צריכה המדינה להתמקד בעזרה לעצמאים.

עקרונות אלו ואחרים אינם סוד גדול. יש מספיק ידע כלכלי באשר לדרך בה נחלצות מדינות ממשבר כלכלי קשה. אבל בתוכנית של ממשלת נתניהו, ניכר שלא בוצעה הרבה חשיבה כלכלית וספק אם הדרג המקצועי באוצר היה שותף ליצירת תוכנית זו. אוסיף ואציין שרוב הכלכלנים מסכימים דווקא איתי ולא עם נתניהו.

ואי אפשר לכתוב על התוכנית הכלכלית של נתניהו בלי להזכיר במילה את מי שיישלם עבורה. כאשר נתניהו וכ"ץ אומרים "אנחנו נשלם", זה לא הם שמשלמים, אלא אנחנו והילדים והנכדים שלנו. חלק מהעלויות הישירות והעקיפות של התוכנית יושתו על הדורות הבאים, אבל חלק לא מבוטל מהן, נשלם אנחנו בעצמנו בעתיד הקרוב. כולנו נשלם על זה בפגיעה בשירותים של הממשלה. אנחנו יודעים מהניסיון בישראל ובעולם – גירעון עמוק לאורך זמן מוביל בסופו של דבר לקיצוץ דרמטי בשירותים לציבור. נתניהו יודע את זה, אבל משיקוליו שלו הוא העדיף להוציא תוכנית גרועה וחובבנית שתשתיק את הביקורת הציבורית לתקופה קצרה, במקום תוכנית רצינית שתדאג לציבור.

עומר מואב הוא פרופסור לכלכלה במרכז הבינתחומי בהרצליה, ולשעבר יועץ כלכלי לשר האוצר יובל שטייניץ

users: עומר מואב

עוד בנושא

אולי יעניין אתכם

הנקראים ביותר

המלצת העורכים

החדשים ביותר