המפלגה הדמוקרטית כבשה את הבית הלבן וכעת היא גם קובעת את סדר היום בקונגרס. ארצות הברית בהנהגת הנשיא ג'ו ביידן נמצאת (כנראה) בדרך לנצח את מגפת הקורונה והדמוקרטים מקדמים תוכנית חברתית-כלכלית שאפתנית במטרה להחיות את הכלכלה האמריקאית.
אלו אמורים אפוא להיות ימים עליזים למפלגה הדמוקרטית, בעוד שהרפובליקנים צפויים להמשיך להתאבל על הפסדיהם, נכון?
אז זהו שלא.
שום דבר לא נשאר קבוע בפוליטיקה, ובפוליטיקה בוושינגטון במיוחד, כך שרפובליקנים יכולים לאמץ תחושת של אופטימיות לגבי בחירות אמצע הקדנציה בשנת 2022 ואולי אפילו לגבי המרוץ לנשיאות ב-2024.
על פי התרחיש האופטימי של הדמוקרטים, ממשל ביידן יוביל את האומה לקראת ניצחון על המגפה ולכלכלה צומחת, ואולי אפילו לפריחה כלכלית. אם התרחיש האופטימי יתממש, החלטה של הנשיא ביידן לרוץ לנשיאות גם בשנת 2024 תשחק לטובת המפלגה הדמוקרטית. ביידן אמר שיתמודד מחדש על הנשיאות, אולם רבים בוושינגטון סבורים שבגיל 82 הוא יבחר שלא לרוץ מחדש, ובייחוד אם תהיה הדרדרות במצבו הבריאותי.
במקרה כזה, המועמדת לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית תהיה בוודאי סגנית הנשיא קמלה האריס. אחרי הכול, שום דמוקרט לא יעז לקרוא תיגר אישה שחורה. אם זה יקרה, הרפובליקנים יהיו במצב שבו הם יוכלו להביס פוליטיקאית לא כריזמטית, שכזכור נכשלה כישלון חרוץ בניסיון לזכות במועמדות הדמוקרטית לנשיאות בשנת 2020. ואם הציפיות לפריחה כלכלית בעידן שלאחר הקורונה לא תתממשנה, יקשה על הדמוקרטים עוד יותר לנצח בבחירות. אבל עוד לפני 2024, המפלגה הדמוקרטית צריכה לעבור את המשוכה של בחירות האמצע לקונגרס ב-2022.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן והקבינט שלו
בחירות אמצע הכהונה 2022
בבחירות אמצע הכהונה שייערכו ב-8 בנובמבר 2022, כל 435 המושבים בבית הנבחרים ו-34 מתוך 100 המושבים בסנאט, יעמדו לבחירה מחודשת.
כיום יש למפלגה הדמוקרטית רוב זעיר בבית הנבחרים – 218 נציגים דמוקרטים לעומת 212 נציגים רפובליקנים. בנוסף, שני חברי בית הנבחרים הלכו השנה לעולמם, עוד שניים התפטרו מתפקידם כדי להצטרף לקבינט של ביידן, ועוד אחד אמור לעזוב את תפקידו בקרוב. בחירות מיוחדות לחמשת המושבים שהתפנו בבית הנבחרים תערכנה במהלך השנה הקרובה, אבל גם מושבים אלו יעמדו לבחירה מחודשת בנובמבר 2022.
בסנאט ישנו שוויון בפועל במספר הנציגים – 50 למפלגה הרפובליקנית, 48 למפלגה הדמוקרטית ו-2 סנאטורים עצמאיים שנוהגים להצביע עם הדמוקרטים (הסנאטורים העצמאיים הם ברני סנדרס ואנגוס קינג). היות שבסמכותו של סגן נשיא ארצות הברית, המשמש גם כנשיא הסנאט, להכריע הצבעות שמסתיימות בשוויון, לדמוקרטים יש שליטה דה פקטו גם בסנאט.
אבל המפלגה הדמוקרטית בהחלט עלולה לאבד את השליטה שלה בקונגרס בבחירות האמצע המתקרבות. אחרי הכול, מאז מלחמת העולם השנייה, המפלגה שהחזיקה בבית הלבן הפסידה בממוצע 28 מושבים בבית הנבחרים בבחירות אמצע הקדנציה הראשונות. אם נטייה זו תחזור על עצמה גם הפעם, הדמוקרטים צפויים לאבד בשנת 2022 את הרוב הקטן שלהם בבית התחתון של הקונגרס האמריקאי. זכייה במושב אחד נוסף בסנאט תספיק לרפובליקנים כדי לשוב ולבסס את שליטתם גם בבית העליון של הקונגרס.
תוצאות בחירות אמצע הכהונה לאחר מלחמת העולם השנייה
המירוץ לנשיאות
החדשות הרעות עבור המפלגה הרפובליקנית הן שבסקרים הנערכים בקרב בוחרים רפובליקנים הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ממשיך להיות המועמד המוביל לתפקיד המועמד הרפובליקני לנשיאות בבחירות 2024. מנהיגי המפלגה הרפובליקנית מודעים לכך שאם הנשיא לשעבר אכן יזכה בהתמודדות הם עשויים שלא לקבל את קולותיהם של המצביעים המכונים "רפובליקנים של ביידן", כלומר אותם בוחרים לבנים שנטשו את המפלגה בשנת 2020 כמחאה נגד טראמפ. הרגשות האנטי טראמפיסטיים בקרב בוחרים אלו רק התחזקו בעקבות ההתפרעויות האלימות בגבעת הקפיטול לאחר בחירות 2020.
אבל רוב המשקיפים הפוליטיים מהמרים שטראמפ יחליט שלא להתמודד שוב, בייחוד משום שהוא צפוי לנהל מאבקים משפטיים רבים בשנים הקרובות. ולכן, מנהיגי המפלגה סבורים שיש לרפובליקנים סיכוי טוב לא רק לנצח בבחירות לבית הנבחרים ולסנאט בשנת 2022 אלא גם לחזור לבית הלבן בשנת 2024. כל מה שהם צריכים לעשות זה רק למצוא את המועמד הנכון שירוץ לנשיאות. ורבים במפלגה הרפובליקנית מאמינים כי אותו מועמד הוא מושל פלורידה, רון דה-סנטיס.
בחודשים האחרונים דרך כוכבו הפוליטי של דה-סנטיס, וזאת בזכות הטיפול המוצלח שלו במגפת הקורונה במדינתו. רבים בתקשורת כמו גם בפוליטיקה ובממסד הרפואי היו ביקורתיים בתחילה לגבי החלטתו של מושל פלורידה להתחיל בפתיחה מחודשת של מדינת פלורידה במאי 2020. המבקרים השוו אותו לנשיא טראמפ וחזו עלייה בשיעורי ההדבקה והמוות בפלורידה. אבל בדיוק שנה לאחר מכן, המושל דה-סנטיס זוכה לציונים גבוהים על האסטרטגיה שבחר כדי להתמודד עם מגפת הקורונה. דה-סנטיס החליט לפתוח את בתי הספר והעסקים מחד גיסא ולהגן על האוכלוסיות הפגיעות יותר לקורונה מאידך גיסא. לאסטרטגיה של דה-סנטיס לקח זמן עד שהחלה להשיג תוצאות חיוביות אולם בחודשים האחרונים חלה צניחה משמעותית במספר המתים לנפש בקורונה בפלורידה, וזאת, כידוע, במדינה עם אוכלוסייה גדולה של גמלאים. במקביל, כלכלתה של פלורידה החלה להתאושש מנזקי המגפה.
בו בזמן, המושל הדמוקרטי בניו יורק, מריו קואומו, שהפך לסלבריטי תקשורתי בשלב מוקדם של המגפה, הוא כעת מוקד לביקורת עזה על תפקודו. ובעוד תושבים ממשיכים לנטוש את ניו יורק בגלל כלכלתה המקרטעת, אמריקאים רבים בוחרים לעבור עתה לפלורידה.
לפלורידה יתרון נוסף מבחינת הרפובליקנים. במדינה זו ישנה אוכלוסייה היספנית גדולה – קבוצה דמוגרפית שתוכל לקבוע את מאזן הכוחות של הפוליטיקה האמריקאית בשנים הקרובות. הדמוקרטים קיוו שההיספנים, לצד אוכלוסיות לא לבנות נוספות, יסייעו להם לקחת את פלורידה בבחירות לנשיאות בשנה שעברה. הם היו די בטוחים בכך והתעקשו שההיספאנים, השחורים והאמריקאים ממוצא אסייתי יזיזו בסופו של דבר את מרכז הכוח של הפוליטיקה האמריקאית לשמאל.
אבל זה לא קרה.
המושל דה-סנטיס שכיהן בתפקיד מאז 2019 סייע להרחבת בסיס הבוחרים הרפובליקני בפלורידה, במיוחד בקרב היספנים, תוך שמירה על התמיכה של בוחרים לבנים, מה שהביא לניצחון של הרפובליקנים בפלורידה גם בבחירות לנשיאות של 2020 (5.66 מיליון בוחרים הצביעו עבור טראמפ לעומת 5.29 שהצביעו עבור ביידן)
בשנת 2024 יהיה דה-סנטיס בגיל 46 – לא צעיר מדי ולא זקן מדי כדי להתמודד על הנשיאות. דה-סנטיס יגיע להתמודדות לאחר שכיהן כמושל של אחת המדינות הגדולות של ארצות הברית וקודם לכן ייצג אותה במשך שבע שנים כחבר בבית הנבחרים.
מושל פלורידה נהנה גם מיתרון משמעותי בכל הנוגע לפוליטיקה הרפובליקנית, ובייחוד בכל הקשור למאבק בין אנשי הממסד הפוליטי של המפלגה והתורמים העיקריים שלה לבין הפעילים הפופוליסטיים הפרו-טראמפיסטים. טראמפ תמך בדה-סנטיס במרוץ לתפקיד המושל ודה-סנטיס ממשיך ושומר על קשרים אישיים ופוליטיים הדוקים עם הנשיא לשעבר. אבל דה-סנטיס, בוגר אוניברסיטת ייל ובית הספר למשפטים בהרווארד, לוטננט קומנדר במילואים בצי ארצות הברית ותובע פדרלי בעברו, אימץ עמדות פוליטיות מרכזיות רבות בנושאים רבים, כולל איכות הסביבה. לעומת זאת, בשני נושאים מרכזיים דה-סנטיס מחזיק בעמדות דומות לאלו של טראמפ – התנגדות להגירה בלתי חוקית וביקורת כלפי האגף השמאלי של המפלגה הדמוקרטית וכלפי האג'נדה של פוליטיקה הזהויות שהדמוקרטיים הפרוגרסיביים מקדמים.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בפגישה עם מושל פלורידה הנבחר רון דה-סנטיס, 2018
בשני הנושאים האלה הנשיא ביידן פגיע למדי. הממשל הנוכחי מתמודד עם משבר הומניטרי גדול בגבול הדרומי עם מקסיקו בשעה שהמוני מהגרים לא חוקיים ממרכז אמריקה מנסים להיכנס לארצות הברית. לא ברור אם הנשיא שהטיל על סגנית הנשיא שלו להתמודד עם המשבר יצליח לפתור אותו בקרוב. ולמרות פסק הדין שהרשיע את השוטר האשם במותו של ג'ורג' פלויד ברצח לא מכוון מדרגה שנייה, אין סימנים ברורים לכך שהמתחים הבין גזעיים שהתפרצו בעקבות הרצח עומדים להיחלש. פעילים הקשורים ל-"חיי שחורים נחשבים" (Black Lives Matter) מתכננים להמשיך במחאתם הציבורית – מחאה שלעתים הופכת להתפרעויות אלימות. המשך המהומות עשוי לסכן את מעמדה של המפלגה הדמוקרטית בקרב הרפובליקנים שהצביעו עבור ביידן במירוץ לנשיאות 2020.
בבחירות לנשיאות ב-2024, דה-סנטיס יהיה בעמדה שבה הוא יוכל לקרוא ל-"רפובליקנים של ביידן" לחזור לביתם הפוליטי, וזאת תוך שהוא שומר על תמיכתם של הממסד הרפובליקני ושל חברי הבייס הפרו-טראמפיסטי. זה לפחות מה שרבים מהרפובליקנים מקווים שיקרה.
ד"ר לי-און הדר הוא עיתונאי ופרשן לעניינים גלובליים, ובעבר מרצה למדע המדינה באמריקן יוניברסיטי ועמית מחקר במכון קאטו
Report