דְּיוֹמָא

  • ראשי
  • פוליטיקה וממשל
  • חוץ והעולם
  • צבא וביטחון
  • פנים וחברה
  • חוק ומשפט
  • כלכלה ועסקים
  • מדע וטכנולוגיה
  • תרבות ובידור
דְּיוֹמָא
שבת, 19 ביולי 2025
  • פייסבוק
  • טוויטר
  • ראשי
  • פוליטיקה וממשל
  • חוץ והעולם
  • צבא וביטחון
  • פנים וחברה
  • חוק ומשפט
  • כלכלה ועסקים
  • מדע וטכנולוגיה
  • תרבות ובידור
ענייני דיומא:
  • דונלד טראמפ
  • בנימין נתניהו
  • מלחמת רוסיה-אוקראינה (2022)
  • מני מאוטנר
  • אמריקה תחילה

האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"?

ההחלטה של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לחדש את משלוחי הנשק לאוקראינה, כמו גם החלטתו לתקוף את פרויקט הגרעין האיראני אכזבו את תומכיו הניאו-בדלניים. ד"ר לי-און הדר מסביר כיצד פעולות אלו שעומדות בניגוד למדיניות "אמריקה תחילה" שהנשיא טראמפ קידם עד עתה, ייתכן ומשקפים שינוי משמעותי בגישתו לזירה הבינלאומית

לי-און הדר
17 ביולי 2025
הנשיא דונלד טראמפ, 2025   מקור: ויקיפדיה (הבית הלבן)
 הדפסה 

בתחילת החודש, הייתה עדנה לניאו-בדלנים בארצות הברית לאחר שפורסם כי ממשל טראמפ שוקל למנוע מאוקראינה אספקת נשק חיוני, כולל סוללות פטריוט וטילי הלפייר, בטענה שמלאי התחמושת האמריקני מוגבל. מאחורי ההחלטה הזו עמד אלברידג' קולבי, תת-שר ההגנה ואחד מהניאו-בדלנים הבולטים בממשל. קולבי טען שמלאי הפטריוט של ארצות הברית נמוך מדי ושיש לשמר משאבים לקראת אפשרות של עימות עם סין. ההחלטה הזו התקבלה בשעה שאוקראינה נתונה למתקפה כבדה של טילים וכטמ"מים רוסיים שנועדו לשחוק עד דק את מערך ההגנה שלה.

במשך חודשים חיזרה רוסיה אחרי הנשיא טראמפ בהצעות לשיתוף פעולה כלכלי ובהצהרות רצון לשלום כחלק מתוכניתה האסטרטגית לפורר את התמיכה המערבית באוקראינה. ונראה היה שמאמצים אלה נשאו פרי. ארצות הברית קיימה שיחות בדרג גבוה עם רוסיה בערב הסעודית בפברואר השנה, ומוסקבה שלחה נציגים לוושינגטון לדון בשיתופי פעולה אפשריים.

לרגע נראה היה כי טראמפ עומד בתוקף על מדיניות "אמריקה תחילה" שלו ועל אסטרטגיית "אי-ההתערבות" ופועל לנתק את ארצות הברית ממלחמת רוסיה-אוקראינה ולהתרחק מקייב. אבל כשהתברר שהרוסים לא מוכנים להתקדם לשיחות שלום עם אוקראינה, הנשיא טראמפ כנראה הבין שנשיא ולדימיר פוטין פשוט מוליך אותו שולל.

בשיחה טלפונית בין השניים, טראמפ ניסה פעם נוספת לשכנע את פוטין להסכים להפסקת אש, אך יצא מאוכזב: "לא הייתה התקדמות", הודה בפני עיתונאים. "אני לא מרוצה מזה... לא נראה לי שהוא רוצה להפסיק את המלחמה, וחבל". באותו לילה עצמו, רוסיה פתחה במתקפת טילים וכטמ"מים מהגדולות מאז תחילת המלחמה נגד אוקראינה.

פוטין העריך שטראמפ לא יעשה כלום בתגובה וימשיך למנוע משלוחי נשק מאוקראינה. זו הייתה הערכה שגויה.

טראמפ שינה כיוון והחליט להתעלם מעמדתם של הניאו-בדלנים בפנטגון, שטענו שברגע שיושג מעין "תיקו" במלחמה על ארצות הברית להתנתק ממנה (מה שבפועל היה מאפשר לרוסיה למחוץ את אוקראינה). הנשיא האמריקאי שנעשה ביקורתי כלפי ההפצצות הרוסיות, הודיע שהוא ישלח סוללות פטריוט נוספות לאוקראינה.

טראמפ אף הודה בפומבי, בלשון המשתלחת, בהידרדרות היחסים מול פוטין: "אנחנו שומעים הרבה חרא מפוטין. כן, הוא 'נחמד', אבל הרבה ממה שהוא אומר הוא שטויות". "אנחנו נשלח עוד נשק," הוסיף טראמפ. "אנחנו חייבים. הם [האוקראינים] מסוגלים להגן על עצמם – אבל הם חוטפים קשה".

דובר הפנטגון אישר: "בהוראת הנשיא טראמפ, משרד ההגנה שולח נשק הגנתי נוסף לאוקראינה כדי לאפשר להם להגן על עצמם בזמן שאנו פועלים להשגת שלום בר-קיימא".

המהפך הזה התרחש זמן קצר לאחר שיחה בין הנשיא טראמפ לבין נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי, שבה דיברו השניים על ייצור משותף של נשק ומערכות הגנה אווירית.

במובנים מסוימים, השינוי הזה בגישתו של הנשיא טראמפ מבשרת על חזרה למדיניות קודמו בתפקיד – התנגדות לתוקפנות הרוסית. למעשה, לאחר שישה חודשי כהונה, טראמפ מצא את עצמו ממשיך את מדיניותו של הנשיא ביידן – אחרי שניסה כל דרך אחרת להתנתק ממלחמת רוסיה-אוקראינה, תוך שהוא מאכזב את תומכיו הניאו-בדלניים.

זו לא הייתה האכזבה היחידה של הניאו-בדלנים התומכים בטראמפ מהתקופה האחרונה. ביוני הם הוכו בתדהמה לאחר שהנשיא האמריקאי החליט להצטרף לישראל במלחמה נגד איראן ולתקוף את תכנית הגרעין האיראנית.

הן בזירה האוקראינית והן בזירה האיראנית, הנשיא טראמפ הוכיח גישה ריאליסטית ליחסים בינלאומיים ונכונות להמחיש את הכוח הצבאי של ארצות הברית למי שלא נענה לדרישותיה הדיפלומטיות, אך במקביל הוא שב ואכזב את תומכיו הניאו-בדלניים. ניכר שמדיניות "אמריקה תחילה" של טראמפ לא נשענת על יסודות אידיאולוגיים חזקים אלא בעיקר על כל מה שהוא מחליט ברגע נתון. עם זאת, נצטרך להמתין ולראות האם המהפך בנושא אוקראינה ונכונותו לתקוף באיראן מלמדים על כך שהנשיא האמריקאי גמר בדעתו להתנער לחלוטין מהמדיניות הניאו-בדלנית שהציג בתחילת כהונתו.

ד"ר לי-און הדר הוא עיתונאי, פרשן לעניינים גלובליים ומרצה ליחסים בינלאומיים בוושינגטון, לשעבר עמית מחקר במכון קאטו ופרופסור אורח באמריקן יוניברסיטי, הוא משמש כעת כעמית בכיר במכון למחקרי מדיניות חוץ ועמית מחקר במרכז לאסטרטגיה רבתי לישראל

users: לי-און הדר
  • דונלד טראמפ
  • מלחמת רוסיה-אוקראינה (2022)
  • אמריקה תחילה
  • תקיפת תוכנית הגרעין האיראנית
הצג תגובות


Report

עוד בנושא

  • עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון עלייתו ונפילתו של משטר החונטה הצבאית ביוון

    ניל בר | 21 באפריל 2025
  • ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ ממשלת ישראל צריכה לכייל את הציפיות שלה מממשל טראמפ

    דורון מצא | 20 באפריל 2025
  • מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה) מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה) מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה) מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה) מר טראמפ הולך לוושינגטון (והפעם הוא מוכן למשימה)

    לי-און הדר | 02 בפברואר 2025
  • ניצחונם של "הלוזרים" ניצחונם של "הלוזרים" ניצחונם של "הלוזרים" ניצחונם של "הלוזרים" ניצחונם של "הלוזרים"

    לי-און הדר | 18 בנובמבר 2024

אולי יעניין אתכם

הנקראים ביותר

  • 1

    האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"? האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"? האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"? האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"? האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"?

    לי-און הדר | 17 ביולי 2025

המלצת העורכים

כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"כמה מחשבות על מבצע "ביפר המוות"

מייקל דוראן | 24 בספטמבר 2024

Read more

פֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית" מאת עמית לויפֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות...פֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית" מאת עמית לויפֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית" מאת עמית לויפֶּרֶק מִסֵּפֶר – "מאוריינטליזם גרמני למזרחנות ישראלית" מאת עמית לוי

עמית לוי | 20 בספטמבר 2024

Read more

ראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת התנדבות" צריכים להתנצל בפני הציבור על הקריאה לפגוע בצה"ל כחלק ממהלך פוליטיראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת...ראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת התנדבות" צריכים להתנצל בפני הציבור על הקריאה לפגוע בצה"ל כחלק ממהלך פוליטיראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת התנדבות" צריכים להתנצל בפני...ראשי "אחים לנשק" והחותמים על מכתבי "הפסקת התנדבות"...

דורון נחמיה | 19 בספטמבר 2024

Read more

הכוכב שכבההכוכב שכבההכוכב שכבההכוכב שכבההכוכב שכבה

יעקב בן-שמש | 18 בספטמבר 2024

Read more

תוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה את חמאסתוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה...תוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה את חמאסתוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה את חמאסתוכנית "הסוחרים העזתיים" של שר הביטחון גלנט רק חיזקה את חמאס

חיים רמון | 17 בספטמבר 2024

Read more

החדשים ביותר

האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"? האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"? האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"? האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"? האם הנשיא טראמפ מתנער ממדיניות "אמריקה תחילה"?

לי-און הדר | 17 ביולי 2025

הערכים המקודשים של פרופ' מני מאוטנר הערכים המקודשים של פרופ' מני מאוטנר הערכים המקודשים של פרופ' מני מאוטנר הערכים המקודשים של פרופ' מני מאוטנר הערכים המקודשים של פרופ' מני מאוטנר

אבישי גרינצייג | 09 ביוני 2025

יושבת ראש האופוזיציה יושבת ראש האופוזיציה יושבת ראש האופוזיציה יושבת ראש האופוזיציה יושבת ראש האופוזיציה

גדעון סער | 28 במאי 2025

מבג"צוקרטיה לדיקטטורה יוריסטוקרטית מבג"צוקרטיה לדיקטטורה יוריסטוקרטית מבג"צוקרטיה לדיקטטורה יוריסטוקרטית מבג"צוקרטיה לדיקטטורה יוריסטוקרטית מבג"צוקרטיה לדיקטטורה יוריסטוקרטית

ליאור בן-עמי | 27 במאי 2025

האובססיה של יצחק עמית לכוח שלטוני מקרבת אותנו למשבר חוקתי האובססיה של יצחק עמית לכוח שלטוני מקרבת אותנו למשבר חוקתי האובססיה של יצחק עמית לכוח שלטוני מקרבת אותנו למשבר חוקתי האובססיה של יצחק עמית לכוח שלטוני מקרבת אותנו למשבר חוקתי האובססיה של יצחק עמית לכוח שלטוני מקרבת אותנו למשבר חוקתי

משה כהן-אליה | 25 במאי 2025

מידע שימושי

  • אודות דיומא
  • תנאי שימוש

כלים

  • RSS דיומא
  • Push דיומא
  • ניוזלטר דיומא

פרסום

  • מדיניות פרסום
  • מדיניות פרטיות

צרו קשר

  • פנייה למערכת
  • שלחו מאמר

© 2020 כל הזכויות שמורות להוצאת דְּיוֹמָא