הוא הצליח להיחלץ בשלום מסקנדלים, מתלונות על הטרדה מינית ומחשדות לעבירות פיננסיות, שלא לדבר על שני תהליכי הדחה על ידי הקונגרס, אבל האם דונלד טראמפ יצליח להיבחר לנשיאות גם בתור עבריין מורשע?
אחרי שחבר מושבעים בבית משפט במנהטן הרשיע את טראמפ בפלילים, יהפכו הבוחרים האמריקאים לחבר מושבעים פוליטי שיקבע את פסק הדין הציבורי בעניינו של הנשיא לשעבר. כפי שאמר טראמפ עצמו כשיצא מבית המשפט לאחר ההרשעה, "פסק הדין האמיתי יהיה ב-5 בנובמבר, על ידי העם, והם יודעים מה קרה פה וכולם יודעים מה קרה פה".
לאחר פסק הדין, יצאו רוב מנהיגי המפלגה הרפובליקנית ופעיליה להגנתו של טראמפ, וביניהם גם כמה ממבקריו בעבר כמו מנהיג סיעת המיעוט הרפובליקנית בסנאט, הסנאטור מיץ' מקונל. מייק ג'ונסון, יושב ראש בית הנבחרים, אף הגדיל ואמר ביום הרשעתו של טראמפ כי זהו "יום מביש בהיסטוריה האמריקאית".
הצהרות אלו ואחרות משקפות את השליטה הכמעט מוחלטת של טראמפ במפלגה הרפובליקנית. גם אחרי פסק הדין, הנשיא לשעבר יכול לסמוך על התמיכה של הבייס הרפובליקני בו. אם בכלל, עושה רושם שמעמדו הפוליטי של טראמפ רק התחזק בעקבות פסק הדין וכנראה שגם הביא לגידול משמעותי בתרומות לקמפיין שלו.
בין היתר, טראמפ יקבל או צפוי לקבל תמיכה ממספר מיליארדרים יהודים-אמריקאים. סטיבן שוורצמן, מנכ"ל חברת הכספים בלאקסטון, שאחרי שנים של תמיכה בטראמפ התרחק ממנו בסוף תקופת נשיאותו הראשונה, חידש את תמיכתו בנשיא לשעבר. מרים אדלסון, שתרמה ביחד עם בעלה המנוח שלדון אדלסון, עשרות מיליוני דולרים לקמפיין של טראמפ ב-2016, מתכוונת לתרום תרומה גדולה גם הפעם. ביל אקמן, מנכ"ל קרן הגידור פרשינג סקוור, צפוי גם כן לתמוך בנשיא לשעבר. ניכר ששלושת המיליארדרים האלו יתמכו בטראמפ גם בשל חששם מגל האנטישמיות הנוכחי בארצות הברית, המתכתב עם המסרים של הפלג הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית. כך, למשל, שוורצמן הצהיר כי "העלייה הדרמטית באנטישמיות הובילה אותי להתמקד בהשלכות של הבחירות הקרובות בדחיפות רבה יותר".
על אף כל האמור לעיל, הסקרים מלמדים כי פסק הדין בכל זאת עלול לעלות לטראמפ בבחירות. על פי סקר של רויטרס/איפסוס עשרה אחוזים מהמצביעים הרפובליקנים אמרו שהם נוטים פחות להצביע לנשיא לשעבר לאחר הרשעתו. במרוץ בחירות צמוד ביותר, כמה אלפי בוחרים רפובליקנים במדינות מפתח כמו מישיגן, ויסקונסין ופנסילבניה, שיחליטו לא להצביע לטראמפ בגלל ההרשעה, עשויים להטות את הכף.
עם זאת, ספק אם הנשיא המכהן ג'ו ביידן ימקד את מאמצי הקמפיין שלו ברפובליקנים מאוכזבי טראמפ, לנוכח השחיקה האלקטורלית שהוא חווה בקרב מצביעים מסורתיים של המפלגה הדמוקרטית. כך, למשל, על פי סקרים שערכו רויטרס/איפסוס בין מרץ לאמצע מאי, התמיכה בביידן בקרב שחורים ירדה ב-14 אחוזים בהשוואה ל-2020 ובקרב היספאנים היא ירדה ב-11 אחוזים. ואם זה לא מספיק גרוע עבור ביידן, כנראה שלא כל השחורים וההיספאנים המאוכזבים ממנו יסתפקו בלא להצביע, וחלקם יצביע עבור טראמפ. על פי רויטרס/איפסוס התמיכה בטראמפ בקרב שחורים עלתה ב-3 אחוזים בהשוואה ל-2020 ובקרב היספאנים היא עלתה ב-5 אחוזים. כדי להבין את המשמעות העצומה של נתונים אלו, יש לציין כי בבחירות 2020 הצביעו פי שניים יותר היספאנים לביידן מאשר לטראמפ ופי שבעה יותר שחורים.
ביידן עוד עשוי לקבל את קולותיהם של מצביעי טראמפ שלא יהיו מוכנים לבחור בו בשנית בגלל הרשעתו, ועדיין להפסיד את הבחירות בגין התנכרותם של שחורים והיספאנים שהצביעו עבורו בבחירות הקודמות. אם כך יקרה, זו תהיה אירוניה היסטורית שהדונלד לבטח ירווה ממנה נחת, ושהמפלגה הדמוקרטית תצטרך לעשות חשבון נפש נוקב בעקבותיה.
ד"ר לי-און הדר הוא עיתונאי, פרשן לעניינים גלובליים ומרצה ליחסים בינלאומיים בוושינגטון, לשעבר עמית מחקר במכון קאטו ופרופסור אורח באמריקן יוניברסיטי, הוא משמש כעת כעמית בכיר במכון למחקרי מדיניות חוץ ועורך בנשיונל אינטרסט מגזין
Report