תמונת הניצחון של מלחמת "חרבות ברזל" חייבת להיות פתרון מדיני לסכסוך הישראלי-פלסטיני. ההרג וההרס ביישובי עוטף עזה וברצועת עזה יישארו חרותים בזיכרון הקולקטיבי של הפלסטינים ושלנו לדורות. שני העמים, ומנהיגיהם, עלולים לנצל את הפרק החדש הנכתב בנרטיב הישראלי ובנרטיב הפלסטיני, כדי להתמיד בסירוב ההדדי להכיר בזכויות הצד השני להתקיים כעם ריבוני.
ההיסטוריה המדממת של התנועה הלאומית היהודית ושל התנועה הלאומית הפלסטינית במאה שנות המלחמה ביניהן, דוחקת בהן להתגייסות קולקטיבית להמשיך להילחם זו בזו, ולהמשיך את מעגל ההרג וההרס. ההיסטוריה של שני העמים כה גדושה בדם, בשנאה, בדחף דתי-אלוהי, באמונה קנאית בצדקת הדרך, ובתחושה של כאב בוער, עד כי יצר הנקמה מאפיל על ההיגיון. התבונה מחייבת למצוא דרך להשקיע בקדושת החיים במקום בקדושת המוות. די לנו בקדושים מעונים ובשהידים.
שני העמים חווים כעת את שפיכות הדמים ההדדית הגדולה ביותר מאז 1948. עבור העם היהודי, השבעה באוקטובר הוא האירוע הטראומטי ביותר מאז השואה. עבור הפלסטינים, חמאס החזירם אחורה 75 שנה, וברצועת עזה חווים עתה נכבה שנייה הלכה למעשה.
אחרי המלחמה הנוראה הזאת, על שני הצדדים להסתכל קדימה במבט מפוקח לעבר יצירת מציאות חדשה של בנייה ושיקום. מציאות זו חייבת להתבסס על קבלת העיקרון הפשוט להבנה אך כנראה קשה לעיכול, שלכל מי שחי בין הנהר לבין הים זכאי לאותן זכויות. עד ששני הצדדים לא ילמדו להכיר בלגיטימיות הקיום של הצד השני כעם בעל זכות שווה לחיות בשלום ובשלווה במולדת המשותפת, לא ייגמרו ההרג, הטרור, ההרס, השנאה ויצר הנקם.
בנוסף, צריך להיות ברור לכל שהמנהיגים שהביאו אותנו עד הלום, חייבים לפרוש. אין למנהיגות הישראלית ולמנהיגות הפלסטינית זכות מוסרית להמשיך ולהנהיג את עמיהם. אנחנו הישראלים מוכרחים לנטוש את האשליה שאפשר לשלוט על עם אחר במשך עשרות בשנים, ולצפות לחיים של שלווה, או שאפשר לכלוא שני מיליון אנשים בשטח קטן וצפוף כמו רצועת עזה, ולצפות שיהיה לנו שקט. הפלסטינים חייבים להרפות מהתפיסה שלעם היהודי אין קשר לארץ הזאת, שהישראלים הם זרים כובשים ושהקיום שלהם כעם במקום הזה אינו לגיטימי. הקבלה ההדדית וההכרה בזכויות העם האחר, הן היסודות שיאפשרו לשני העמים להפסיק את מעגל ההרג וההרס האינסופי ולבנות יחד עתיד טוב יותר.
גרשון בסקין הוא יזם חברתי ופוליטי, מנהל קרן השקעות למען שילוב של פיתוח כלכלי עם יישוב הסכסוך. המאמר מבוסס על פרק בספרו "במרדף אחר השלום בישראל ופלסטין"
Report