בית קברות במנאוס, ברזיל, נובמבר 2020   מקור: ויקיפדיה (מזכירות הבריאות מנאוס)
בתמונה בית קברות במנאוס, ברזיל, נובמבר 2020

אם אתם עוקבים אחרי החדשות, אתם בטח יודעים שמצב הקורונה בברזיל יצא משליטה, וכמות המקרים והמוות נמצאת בעליה תלולה.

אבל אולי אלו סתם הפחדות?

כל יום אומרים לנו כמה אנשים מתו שם ובשאר העולם מקורונה – אבל בלי השוואה זה לא אומר כלום. אם היו אומרים לנו כמה אנשים מתו כל יום מתאונות דרכים, סרטן או שפעת – אולי המספרים אפילו היו גדולים יותר?

הטיעון הזה מקודם על ידי רבים ומכובדים, חלקם מכובדים ביותר כמו חתן פרס נובל לכימיה – מייקל לויט. לויט הוא אחד מבכירי "ממזערי" נזקי הקורונה. באמתחתו התבטאויות רבות בכיוון הזה ואזכיר כאן שתיים בולטות.

באמצע מרץ 2020, לויט אמר "אני אהיה מאוד מאוד מופתע אם ימותו בישראל יותר מעשרה אנשים". נכון לעכשיו, יותר מ-6,400 ישראלים מתו מקורונה.

ביולי 2020, לויט צייץ כי מגפת הקורונה בארצות הברית "תסתיים בעוד ארבעה שבועות עם מניין מתים כולל שיסתכם בפחות מ-170 אלף". נכון לעכשיו, יותר מ-580 אלף אמריקאים מתו מקורונה.

Michael Levitt Twit 25 July 2020

אז מה באמת קורה כאן? האם יש איך להכריע בסוגיה?

 

החשיבות של תמותה עודפת

ישנה דרך מאוד מקובלת וידועה – לפחות מהמאה ה-19 – שמאפשרת לנו לבדוק את היקף התמותה שגורמת מגפה כמו הקורונה. מדובר באומדן "תמותה עודפת", קרי מספר המתים מעל הצפי במדינה או אזור מסוים במהלך תקופה מסוימת.

כדי להבין כיצד אומדן "תמותה עודפת" מאפשר לנו להבין את השפעת המגפה על התמותה, הבה נחשוב על נתוני מזג האוויר בישראל. בחורף קר יותר מאשר באביב ובקיץ. כל אחד מאיתנו יודע שבאוגוסט ממש חם בתל אביב ואם פתאום יירד שלג בתל אביב באוגוסט, מדובר באירוע מאוד מאוד מאוד חריג כי הוא חורג בהרבה מהצפי שלנו לגבי הטמפרטורה בתל אביב בחודש זה

לויט מסכים עם העיקרון הזה ולכן הוא עצמו אמד תמותה עודפת מספר פעמים. כך, למשל, עם ברזיל ב-2020. לאחר שניתח את הנתונים, לויט צייץ כי "[התמותה העודפת] הייתה 7%, דומה לאירופה (7.5%) וחצי מארצות הברית (13.2%). חבל שהעיתונים לא טיפה יותר חכמים..."

Michael Levitt Twit 11 April 2021

הניתוח של לויט סובל מכמה כשלים חמורים שאפרט עליהם בהמשך, אבל אם אתם רוצים קדימון אספר לכם כי ב-2020 התמותה בברזיל הייתה 15.2% מעל הצפי, וכי התמותה בין מרץ 2020 לבין אפריל 2021 הייתה 28% מעל הצפי.

 

לויט והתעויוט בברזיל

הטעות העיקרית של לויט היא שימוש במקור נתונים לא שלם עבור התמותה בברזיל – הדוחות האוטומטיים של "מרשם האוכלוסין" (CR). ה-CR הוא חלק מרפורמה רחבה במדינות רבות במרכז ודרום אמריקה בשנים האחרונות שנועדה לעקוב בצורה מהימנה ומלאה יותר אחרי "תנועה טבעית" (לידות, נישואין, גירושין, מוות).

היות שמדובר בפרויקט חדש יחסית, אז בשנים הראשונות ה-CR לקה בתת רישום. לדוגמה, ב-2015 סך התמותה שנרשמה ב-CR בברזיל עמדה על 905,549 נפטרים. 5 שנים לאחר מכן, ב-2019 נרשמו שם 1.266 מיליון נפטרים, עלייה של 40%! אין שום הסבר סביר לעלייה כה קיצונית במספר הנפטרים – מהסיבה הפשוטה שלא קרתה עלייה כזו. השינוי הקיצוני במספר הנפטרים המתועדים ב-CR הוא לא בגלל מגמה כלשהי או בגלל שונות טבעית, אלא בגין גידול מלאכותי לחלוטין שנובע מכך שלאורך השנים שיעור הרישום במערכת הלך וגדל.

אם לויט היה טורח לבדוק את מהימנות הנתונים עליהם הוא מתבסס, הוא היה מוצא את נתוני התמותה הרשמיים והסופיים של משרד הבריאות הברזילאי, הסבירים בהרבה מאלו של ה-CR – 1.264 מיליון נפטרים ב-2015 ו-1.349 מיליון נפטרים ב-2019.

אבל לויט לא טרח לעשות זאת. הוא לקח את הנתונים של ה-CR, אמד קו מגמה לינארי (על 5 נקודות סך הכול, אחת לכל שנה) מ-2015 עד 2019, וכך הגיע לתחזית של 1.361 מיליון נפטרים ב-2020 (עם עלייה של כ-90 אלף נפטרים משנה לשנה בתקופה הנמדדת). לאחר מכן הוא השווה את הצפי אותו אמד ל-2020 עם מספר הנפטרים שנרשמו ב-CR באותה שנה –1.454 מיליון – ומכך הוא הסיק שמדובר בתמותה עודפת של 7%.

Michael Levitt Excess Deat in Brazil Graph

אומדן התמותה העודפת שהכין מייקל לויט

כדאי לציין שעלייה של 7% בתמותה זו עלייה מאוד משמעותית. שינוי כזה לא מתרחש סתם כך. השינוי מהצפי בתמותה בדרך כלל נע סביב כמה נקודות אחוז בודדות או אפילו שברירי אחוזים. זו בדיוק הסיבה מדוע המדד של תמותה עודפת יעיל במקרה של אירוע תמותה קיצוני – הרי אם כל שנה התמותה הייתה עולה ויורדת באחוז משמעותי, היה מאוד קשה לחזות אותה.

 

נתונים שגויים עבור 2020

כאמור, שיעור הרישום ב -CR עלה באופן משמעותי עם הזמן וכך גם ב-2020, אבל הוא עדיין לא מלא. כך, למשל, לפי ה-CR במאי 2020 נרשמו 132,312 נפטרים בברזיל. אולם, לפי הנתונים של משרד הבריאות הברזילאי, המספר גבוה בהרבה – 156,544 נפטרים.

זה לא אומר שצריך להפסיק להשתמש ב-CR. ה-CR הוא המקור היחיד שמעדכן נתוני תמותה מברזיל "בזמן אמת", כאשר כל יום מתעדכן מספר הנפטרים במערכת בהתאם לחודש הפטירה. בעוד שבמשרד הבריאות הברזילאי יש לנו נתונים רק עד אוקטובר 2020, ב-CR כבר יש מידע על אפריל 2021.

שותפי למחקר ד"ר דמיטרי קובאק ואני, בעזרת החוקרים הברזילאיים מרסלו אוליברייה ואוטביו רנזאני, שילבנו את שני מקורות הנתונים האלה, ה-CR ומשרד הבריאות כחלק ממסד נתונים בינלאומי על תמותה שבנינו – World Mortality. עבור 2015 עד 2019, הנתונים שלנו הם ממשרד הבריאות. עבור 2020 הנתונים עד אוקטובר הם ממשרד הבריאות, והחל מנובמבר ועד לאפריל 2021, הנתונים הם מה-CR, תוך שאנחנו מגדילים את מספר הנפטרים המופיעים ב-CR ב-8% כאומדן לרישום החסר שעוד קיים בו. כך, יש לנו נתונים שהם גם עדכניים וגם קונסיסטנטיים ככל הניתן.

כאשר אנו משלבים את המקורות האלה, האומדן שלנו לסך התמותה בברזיל 2020 עומד על 1.572 מיליון נפטרים. כיוון שהנתונים של 2015 עד 2019 הרבה יותר גבוהים ממה שלויט השתמש בהם, המגמה השנתית ביניהם קטנה בהרבה (תוספת של 17.8 אלף נפטרים בשנה באומדן שלנו בניגוד לתוספת של כ-90 אלף נפטרים באומדן של לויט). על ידי שימוש באותה מתודולוגיה בדיוק כמו לויט, אנחנו מוצאים שהתמותה ב-2020 הייתה 15.2% מעל הצפי.

 

שנה, על שום מה?

בשגרה, עיתונאים וחוקרים משווים תמותה בין מדינות על פני שנים. בשגרה ההשוואה "2020 לעומת 2019" היא הגיונית. אבל מה בין מגפת הקורונה לבין מצב שגרתי? לנגיף הקורונה לא אכפת מקבועי זמן הנוחים לבני אדם, הוא לא חוגג את הסילבסטר, הוא לא התחיל בברזיל ב-1 בינואר 2020 ולא הסתלק ממנה ב-31 בדצמבר 2020.

אם נבחן את מספר הנפטרים החודשי בברזיל מ-2015 עד 2021 אפשר לראות ש-2020 התחילה כשנה ככל השנים. התמותה בינואר ופברואר דומה מאוד לתמותה בשנים קודמות ולתחזית שלנו, המבוססת על אפקט קבוע (הממוצע) לכל חודש בין 2015 ל-2019, וזאת כדי להתחשב בעונתיות בתוספת של מגמה שנתית הלוקחת בחשבון גידול או קיטון בתמותה לאורך השנים מסיבות כמו הזדקנות, שינויים במערכת הבריאות ועוד. במרץ, התמותה ב-2020 מתחילה לעלות ונוצר פער בינה לבין הצפי – פער שלא נסגר מאז.

Brazil Monthly Mortality 2015 2021

ב-2021, הפער בין התמותה לבין הצפי רק גדל. התמותה בינואר ופברואר 2021 היא הרבה מעל לצפי, כאשר התמותה במרץ 2021, שנה מאז נגיף הקורונה החל להתפשט בברזיל, חוצה את נקודת ה-200 אלף נפטרים. מדובר בתמותה של 78% אחוז מעל הצפי לחודש זה. אפריל 2021 ממשיך באופן דומה.

כאשר אנחנו סוכמים את פערי התמותה ממרץ 2020 עד מרץ 2021 אנחנו מקבלים את סך התמותה העודפת באותה תקופה – יותר מ-354,000 נפטרים מעל הצפי המהווים תוספת של 24% (אם נסכום ממרץ 2020 עד אפריל 2021, היות שהקורונה לא נגמרה גם בסוף מרץ, נקבל שהתמותה העודפת בברזיל היא 28% מעל הצפי לאותה תקופה).

התמותה העודפת בברזיל, כמו במקומות רבים אחרים בעולם, הולכת יד ביד עם התמותה המדווחת מקורונה (ראו בגרף להלן). אין ספק שהתמותה העודפת נגרמת על ידי הקורונה, הממשיכה להתפשט בברזיל ומובילה לעוד הדבקה ולעוד מוות.

Brazil Excess Death Graph

 

לויט והתעויוט בארצות הברית

ניתוח התמותה העודפת בברזיל לא היה הפעם הראשונה בה לויט לא טרח לבצע בדיקה מינימלית של מהימנות הנתונים בהם הוא משתמש. במספר פעמים במהלך השנה האחרונה, לויט השתמש בנתוני התמותה השבועיים של המרכז לבקרת מחלות (CDC) האמריקאי בשביל להכריז שהמגפה עומדת להיגמר – כמו שעשה ביולי 2020.

ברם, המציאות היא שארצות הברית נמצאת במצב של תמותה עודפת משמעותית, שמתחיל להיסגר רק החל מאמצע מרץ. התמותה בארצות הברית ב-2020 היא 18% מעל הצפי ומתחילת המגפה ועד לנתון האחרון התמותה היא 20% מעל הצפי.

US Weekly Deaths 2015 2019

אז איך זה שלויט ראה שהתמותה חוזרת לנורמה במהלך 2020? ובכן, גם במקרה הזה לויט השתמש בנתונים לא שלמים.

ה-CDC מדווח נתוני תמותה מכל הסיבות באופן רציף, והוא כולל גם אינדיקציה לשלמות הנתונים. כלומר, יכול להיות שה-CDC ידווח שבשבוע מסוים בארצות הברית נפטרו 35 אלף איש, אך דיווח זה הוא רק 40% שלם. לויט השתמש בדיווח של 35 אלף נפטרים כדי להכריז שהמגפה עומדת להסתיים. גם אם לויט לא ראה את האינדיקציה עצמה, זה די ברור שהנתונים בהם השתמש לא היו שלמים. כאשר התמותה השבועית במהלך מגפה צונחת באופן פתאומי לפחות מחצי ממספר הנפטרים השבועי הנמוך ביותר במהלך השנים האחרונות – כנראה שכדאי לחכות ולראות אם זהו הנתון הסופי או מצג מטעה שנוצר בגלל עיכוב ברישום הנתונים.

לסיכום, ניתוח נכון של תמותה עודפת מראה באופן בבירור את ההשפעה של מגפת הקורונה בברזיל, בארצות הברית, בישראל ובמדינות רבות נוספות שעבורן יש לנו נתונים (ניתוח מפורט של תמותה ושל תמותה עודפת ב-94 מדינות ניתן למצוא כאן). התמותה העודפת גבוהה הרבה יותר מזו שטוען לויט, והיא הולכת יד ביד עם התמותה מקורונה. מסתבר שגם זוכי פרס נובל אינם פטורים מלבדוק את מהימנות הנתונים עליהם הם מתבססים.

אריאל קרלינסקי הוא כלכלן, חבר בעמותת מדעת – למען בריאות מושכלת, חבר באגודה הישראלית להיסטוריה כלכלית וחוקר בפורום קהלת לכלכלה

users: אריאל קרלינסקי

עוד בנושא

אולי יעניין אתכם

הנקראים ביותר

המלצת העורכים

החדשים ביותר