מחקר פורץ דרך של קבוצת חוקרים שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי המוביל הלאנסט (The Lancet) שופך אור על דפוסי התמותה ממגפת הקורונה המשתוללת בברזיל. בהתבסס על נתוני התמותה ממחלת הקורונה שנאספו מבתי החולים בברזיל, ביצעו החוקרים מחקר חתך תצפיתי כדי להעריך וריאציות אזוריות במאושפזים עם מחלת הקורונה. החוקרים ניתחו את הנתונים לפי מדינה (ברזיל היא רפובליקה פדרלית) ולפי שני אזורים סוציו-אקונומיים (צפון ברזיל לעומת מרכז ברזיל ודרומה).
המוצא האתני של החולים סווג במחקר על פי חמש הקטגוריות בהן נוהג להשתמש המכון הברזילאי לגיאוגרפיה וסטטיסטיקה: לבן (Branco), שחור (Preto), מזרח אסייתי (Amarelo), מוצא יליד (Indígeno) ומוצא אתני מעורב (Pardo).
החוקרים השתמשו במודלי השפעות-מעורבבות של רגרסיית קוקס לניתוח הישרדות, כדי להעריך את השפעות האתניות והתחלואה הנלווית ברמה אינדיבידואלית בהקשר של שונות אזורית (רגרסיית קוקס הידועה גם בשם "מודל הסיכונים הפרופרציונליים" היא שיטה לבדיקת ההשפעה של מספר משתנים בזמן שאירוע מוגדר צריך להתרחש).
החוקרים מצאו כי בהשוואה ללבנים, שחורים ובעלי מוצא אתני מעורב שאושפזו, היו בסיכון גבוה יותר לתמותה. המרכיב האתני היה גורם הסיכון השני בחשיבותו למוות לאחר גיל בקרב בעלי מוצא אתני מעורב.
החוקרים הראו כי באזור הצפון, המאושפזים היו בסיכון גבוה יותר למוות כתוצאה ממחלת הקורונה מאשר אלו במרכז ברזיל ובדרומה. הערך שנוצר מניתות הנתונים מריו דה ז'ניירו היה חריג חשוד-טעות – כלומר ערך מדידה השונה באופן קיצוני מהרוב הגדול של הערכים – עם שיעורי תמותה דומים לאלה של המדינות הצפוניות.
האזורים הצפוניים בברזיל ניצבים בפני מספר אתגרים המשפיעים במישרין על יכולתם להגיב למגפה: מחסור ברופאים וצוותי טיפול נמרץ, מעקב אפידמיולוגי לוקה בחסר, רשת שירותי בריאות שמצבה בכי רע (יותר מאשר באזורים אחרים של ברזיל). בצפון ברזיל יש פחות צוותי בריאות משפחתית ופחות מיטות אשפוז מאשר באזורים אחרים במדינה, ויחס מחלקות טיפול נמרץ-לתושב נמוך יותר. ההשערה שקצב ההדבקה בקורונה מתון יותר באזורים טרופיים עיכבה את פעולות הממשלה באזורים הצפוניים.
ניקוי בתחבורה הציבורית בעיר אולינדה שבצפון-מזרח ברזיל, כדי לצמצם את התפשטות מגפת הקורונה
אחוז המשפחות עם הכנסה נמוכה המתגוררות בדיור תת-נורמלי, עם מספר גבוה יותר של פרטים לחדר, גבוה יותר בצפון ברזיל מאשר במרכז ברזיל ודרומה. אחוז זה גבוה יותר בקרב משפחות שחורות וממוצא אתני מעורב מאשר במשפחות לבנות. תנאי דיור גרועים מעודדים סירקולציה אינטנסיבית של פתוגנים נשימתיים.
בשכונות בהן מתגוררים אנשים בעלי הכנסה נמוכה, יש צפיפות אוכלוסין גבוהה יותר ופחות הקפדה על שמירת מרחק בין אנשים. בשכונות אלו יש חשיבות תרבותית לרחובות ולמדרכות, ההופכות לחלק משטח המגורים.
נגישות לאספקת מים מוסדרת, כלומר מים העוברים בצנרת ממקור מים מרכזי לבית המגורים, נמוכה יותר בצפון ברזיל מאשר באזורים אחרים במדינה (69.5% בצפון, 88.7% בצפון מזרח ו-96% באזורים הדרומיים). כתוצאה מכך, חלק ניכר מהאוכלוסייה העירונית בצפון המדינה מתקשה להצמד להמלצות ההגיינה הבסיסיות ביותר.
מחלות רקע, כולל עודף משקל והשמנה, שכיחות יותר בקרב אוכלוסיות של שחורים ושל בעלי מוצא אתני מעורב. חוסר בויטמין D נפוץ אצל שחורים ואצל בעלי מוצא אתני מעורב יותר מאצל אוכלוסיות אתניות אחרות. יתרה מזאת, ככל שרמת ההשכלה נמוכה יותר, כך גדלים הסיכויים להשמנה בקרב נשים ברזילאיות.
עם התפשטות המגפה נאלצו המדינות בצפון ברזיל להתמודד עם התמוטטות מערכות הבריאות שלהן. המקרים הגרועים ביותר התרחשו במנאוס (בירתה של מדינת אמזונאס שבצפון-מערב ברזיל), פורטלזה (בירת מדינת סיארה, שצפון-מזרח ברזיל) ונאטאל (בירתה של ריו גראנדה דו נורטה, שבצפון-מזרח ברזיל).
המחקר שסקרנו מציג תמונת מצב גרועה למדי, אולם לא מן הנמנע כי המצב גרוע אף יותר. בברזיל יש תת-דיווח משמעותי של מקרי הדבקה בקורונה ומקרי מוות מהמחלה. יתרה מזאת, תנאי המחייה של העניים בברזיל, שנידונים במחקר רק באופן חלקי ביותר, מקלים על התפשטות המחלה ומקשים על הטיפול בה.
למשל, בריו דה ז'ניירו גרים העניים, רובם שחורים או בעלי מוצא מעורב, בשכונות פחונים או בפרברים. בפרברים יש תחבורה ציבורית עם צפיפות נוסעים רבה המסייעת להעברת הנגיף. שכונות הפחונים בנויות במורדות תלולים ללא רחובות מסודרים, והגישה של אמבולנסים לשם קשה.
באזורים הכפריים בברזיל יש מחסור היסטורי ברופאים ובשירותי רפואה ראויים מחד גיסא, ותשתית תחבורה גרועה המקשה על הגעה לערים לצורך קבלת טיפול רפואי נאות מאידך גיסא. לדוגמה, באמזונס מתניידים רוב האנשים בסירה דרך נהרות או איגרפס (פלג או תעלה רדודה בהם נהוג לשוט בקאנו). הגעה לערים כדי לקבל טיפול רפואי עשויה לקחת שעות ואף ימים.
ראוי אפוא לדון בנושא הקורונה בברזיל תוך התייחסות למוצא אתני ולשונות אזורית. זאת, לא רק מכיוון שבמדינות הצפוניות ובריו דה ז'ניירו יש פרופורציות גבוהות יותר של אוכלוסיות שחורות וממוצא אתני מעורב, אלא גם מכיוון שגורמי השורש להתפשטות מחלת הקורונה בברזיל ולתמותה הגבוהה ממנה חופפים לאזור הגיאוגרפי בו נפוצה המחלה ולמוצא האתני של החולים.
Report