השבוע הודתה מדינת ישראל באופן רשמי כי אחרי כמעט שנה של מלחמה היא נכשלה כישלון חרוץ בהשגת מטרת המלחמה העיקרית – מיטוט השלטון האזרחי של חמאס וחיסול יכולתו הצבאית – וכי חמאס עדיין שולט צבאית ואזרחית בחלקים גדולים של רצועת עזה.
ההודאה הרשמית הזאת נמסרה בבית המשפט העליון, בתגובת המדינה לעתירה בעניין הסיוע ההומניטרי לרצועה. וכך נכתב בתגובת המדינה:
"ישראל אינה מקיימת שליטה אפקטיבית בשטח הרצועה... במסגרת הפעילות המבצעית כוחות צה"ל נתקלים גם כיום בהתנגדות חמושה של כוחות האויב, בתת הקרקע ועל הקרקע, בהנחת מטעני חבלה, ירי נ"ט וצליפה, בירי רקטות תלול-מסלול ובניסיון למשוך את כוחותינו לבתים ממולכדים ועוד. התנגדות זו מאפיינת את הלחימה בכלל האזורים ברצועה החל מחודש אוקטובר... ישראל פגעה פגיעה קשה בארגון חמאס ויכולותיו הצבאיות, אך יכולות אלו טרם נשללו, וההיתקלויות האלימות ממשיכות... גם כיום, לחמאס יש יכולת להפעיל סמכויות שלטוניות ברצועה והוא ממשיך לחתור למימוש סמכויותיו תוך השקעת מאמצים ומשאבים רבים. מאמץ זה מתבטא במספר רבדים, כאשר העיקרים שבהם הם: התווית מדיניות, הפעלת מנגנוני הביטחון והקמת גופי ביטחון חדשים לטיפול בסדר הציבורי שייעודם השתלטות על סיוע וייעודו לצרכי התנועה, הזרמת כספים לרצועה, חלוקת משכורות, וחלוקת סיוע".
אם הייתי אומר לכם בסוף אוקטובר שנה שעברה שאחרי 11 חודשי מלחמה, צה"ל עדיין לא יצליח להכריע את כוחות חמאס ולמוטט את שלטונו, הייתם חושבים שהשתבשה עלי דעתי.
ולמי שמפקפק באמיתות תגובת המדינה לבג"ץ, אתמול חשף אלמוג בוקר הקלטות של אנשי חמאס שמחזיקים בכמויות כה גדולות של סיוע הומניטרי שאותו הם מוכרים לעזתים, עד שאין להם כבר מקום במחסנים להכניס סחורה נוספת. כלומר, תוך כדי מלחמה להשמדת החמאס, ישראל מאפשרת לארגון הטרור להשתלט על כמויות ענק של סיוע הומניטרי ולמכור אותו. והסיוע הנדיב שישראל מגישה לחמאס כבר הניב, לפי ההערכות, הכנסות של חצי מיליארד דולר לארגון הטרור.
הדיווח הזה מצטרף לדיווח קודם של בוקר על כך שחמאס גייס 3,000 לוחמים נוספים בצפון הרצועה. כלומר אפילו באזור שצה"ל כבר נכנס ויצא ממנו מספר רב של פעמים, לא נשמרה ההכרעה הצבאית שהושגה במחיר יקר, וחמאס משקם בהצלחה את כוחו הצבאי.
הכישלון החרוץ הזה הוא פרי הבאושים של תוכנית המלחמה של הרמטכ"ל הרצי הלוי. במקום להציג תוכנית לכיבוש הרצועה כולה, פעולה שהייתה מאפשרת לחסל באופן יסודי את היכולת הצבאית של חמאס, ולהקים ממשל צבאי זמני, מהלך שהיה מאפשר למוטט את השלטון האזרחי של חמאס, הרמטכ"ל גיבש אסטרטגיה של "כניסה ויציאה" של הכוחות והתנגד בכל תוקף להקמת ממשל צבאי זמני. חשוב לציין כי קבינט המלחמה של בנימין נתניהו, יואב גלנט ובני גנץ אישר את תוכנית המלחמה הזו. גם עכשיו, אחרי שברור שהתוכנית הזו נכשלה בהשגת יעדי המלחמה, כפי שעולה בבירור מתגובת המדינה לבג"ץ, ראש הממשלה ושר הביטחון ממשיכים לאפשר לרמטכ"ל להמשיך בה.
בתגובתה לבג"ץ, המדינה לא רק הודתה שנכשלה בהשגת מטרת המלחמה העיקרית, אלא גם הסבירה כיצד תוכנית המלחמה מנעה מצה"ל להשיג מטרה זו:
"ניתן לומר בתמצית כי בעת הזו הנוכחות של צה"ל מוגבלת, הן באופיה, והן בפריסתה לאזורים מתוחמים בתוך הרצועה, באופן שלא מאפשר שליטה אפקטיבית ובתוכה הפעלת סמכות שלטונית... לאורך המלחמה, כוחות צה"ל פעלו באזורים שונים ברצועה בהתאם לצורך צבאי קונקרטי לזמן מתוחם ובסמוך לאחר מכן נסוגו מהם. זאת, הן בעת פעילות צה"ל בצפון הרצועה בחודשים הראשונים למלחמה, והן בפעילותו באזור חאן יונס ובאזור רפיח... כוחות צה"ל לא שהו לאורך כלל המלחמה באופן ממושך באזורים ברצועה בהם הייתה נוכחות נרחבת של אזרחים, ולא קנו שליטה אפקטיבית על השטחים בהם פעלו... חמאס חוזר ומנסה להתבסס מחדש גם באזורים בהם צה"ל תמרן, באופן שאף אילץ את צה"ל לשוב ולפעול באותם האזורים. ניכר כי חמאס פועל באופן עקבי כדי לנסות לשקם במהירות את תשתיותיו באזורים שבהם צה"ל תמרן, ולאפשר את חזרתו המהירה לפעילות השלטונית והצבאית לאחר יציאת צה"ל ועם חזרת האוכלוסייה למרחב".
על כך אמרו חז"ל, הודאת בעל דין כמאה עדים דמי.
חיים רמון כיהן כחבר כנסת וכשר בממשלות ישראל
Report