ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט הפנה את תשומת ליבם של עוקביו ברשתות החברתיות לכתבת תחקיר שפורסמה בחדשות 12 אודות הכישלון האסטרטגי של ישראל מול פרויקט הגרעין האיראני – כתבה שבה הוא מככב. צפיתי בכתבת התחקיר והופתעתי לראות שבנט ניסה לבדל את עצמו מראש הממשלה בנימין נתניהו בשעה שבכל הקשור לאיראן הוא היה תאומו הסיאמי, כפי שהוא היה שותף בכיר לקונספציית נתניהו כלפי שלטון החמאס בעזה.
תחקיר מיוחד של חדשות 12 על הכישלון האסטרטגי של ישראל שאיפשרה לאיראן להקים סביבנו טבעת אש ב7 חזיתות, ואני מסביר כאן כיצד יש לפעול מול איראן באסטרטגיית ״ראש התמנון״.
— Naftali Bennett נפתלי בנט (@naftalibennett) August 11, 2024
עוד לא מאוחר.
צפו. pic.twitter.com/wH65seyfJt
הכתבה קבעה שרק ראש הממשלה נתניהו אחראי לכישלון הקולוסאלי מול פרויקט הגרעין האיראני, ושלא היו לכישלון זה אבות נוספים. זו לא האמת. לצד נתניהו, גם בנט נושא באחריות מרכזית לכישלון האסטרטגי הזה – יחד עם רבים נוספים.
כאשר ארצות הברית וחמש המעצמות חתמו על הסכם הגרעין עם איראן, התפיסה שקידם נתניהו כי מדובר בהסכם גרוע ביותר, זכתה להסכמה מקיר לקיר במערכת הפוליטית (וגם במערכת הביטחון זכתה תפיסה זו לתמיכה כמעט מוחלטת). בנט היה מראשי המתנגדים להסכם בממשלה ואף השווה אותו להסכם מינכן שנחתם מול גרמניה הנאצית.
כשנתניהו לחץ על הנשיא דונלד טראמפ לצאת מההסכם, במערכת הפוליטית הייתה תמיכה נלהבת במדיניות נתניהו ביום "ניצחונה" (ושוב, כמעט ולא היה במערכת הביטחון מי שהתנגד למהלך של ראש הממשלה, ודאי לא בריש גלי). יומיים לאחר יציאת ארצות הברית מההסכם, פרסמתי את המאמר "שובה של הפצצה?" שבו תקפתי את המהלך הרה האסון שקידם נתניהו וטענתי כי הוא עלול להביא לחידוש תוכנית הגרעין האיראנית מהנקודה שבה הופסקה. הייתי בין היחידים שהביעו עמדה זו כבר אז. לעומת זאת, בנט תמך בהתלהבות בהחלטה של טראמפ לפרוש מההסכם בעידודו של נתניהו. "קשה להפריז במשמעות ההיסטורית של החלטת טראמפ לעתידנו ולביטחוננו", אמר בנט והוסיף שהוא "מעניק תמיכה מלאה למדיניות ראש הממשלה נתניהו!".
גם בשנים שלאחר יציאת ארצות הברית מההסכם, המשיך בנט לתמוך בעמדת ממשלות נתניהו ביחס לפרויקט הגרעין האיראני. זאת למרות שלכל אורך שנים אלו, לא הציג נתניהו שום חלופה אסטרטגית להסכם הגרעין.
בתקופת כהונתו כראש ממשלה, התנגד בנט בכל תוקף לניסיונותיו של הנשיא ג'ו ביידן להגיע להסכם גרעין חדש מול איראן ועשה כל אשר לאל ידו כדי להכשיל הסכם. כשהניסיונות של ממשל ביידן נכשלו בסופו של דבר, התגאה בנט בכך שישראל בהנהגתו תרמה לכך. "בסדרת פעולות דיפלומטיות ואחרות, הצלחנו לבלום את החזרה להסכם הגרעין", הוא כתב.
הישג אדיר של הממשלה שלנו.
— Naftali Bennett נפתלי בנט (@naftalibennett) December 20, 2022
בשקט ובתבונה, בסדרת פעולות דיפלומטיות ואחרות, הצלחנו לבלום את החזרה להסכם הגרעין מבלי ליצור קרע מול ארה״ב.
גם העברנו את המאבק נגד הטרור האיראני (לא רק נגד הגרעין) מגבול ישראל לאדמת איראן.
לפגוע בראש התמנון כדי להחליש זרועותיו.
על הממשלה החדשה להמשיך. pic.twitter.com/Gl0IQr9Qgg
בשורה התחתונה, בכל הקשור למדיניות של ישראל מול פרויקט הגרעין האיראני בנט היה יותר ביבי מביבי.
בשנת 2015, במועד החתימה על הסכם הגרעין, היו לאיראן יותר מ-11 אלף קילוגרמים של אורניום מועשר ברמה נמוכה. ביום שטראמפ יצא מההסכם, איראן לא חרגה מהמגבה של 300 קילוגרמים של אורניום מועשר ברמה נמוכה שנקבעה בהסכם הגרעין למשך 15 שנה. במאי השנה, היו לאיראן אורניום מועשר ברמת העשרה של 20 אחוזים בכמות שמספיקה בשביל שש פצצות אטום ואורניום מועשר ברמת העשרה של 60 אחוזים בכמות שמספיקה בשביל שלוש פצצות אטום (ועוד קרוב ל-5,000 קילוגרמים של אורניום ברמת העשרה נמוכה). מאורניום מועשר ברמת העשרה של 60 אחוזים ניתן לעבור תוך ימים ספורים לרמת העשרה של 90 אחוזים, הנדרשת להרכבת ראש נפץ גרעיני, ולישראל אין, נכון לעכשיו, שום יכולת למנוע זאת. איראן מעולם לא הייתה כל כך קרובה לפצצה גרעינית.
נתניהו הוא האחראי העיקרי לכישלון האסטרטגי של ישראל מול פרויקט הגרעין באיראן. זו עובדה. אבל גם ראש הממשלה לשעבר בנט, כל שרי הביטחון, כל חברי הקבינט וכל הדרג הבכיר במערכת הביטחון מאז 2015, אחראים למחדל האסטרטגי הגדול בתולדות המדינה. בנט אומר שצריך לפגוע ב-"ראש התמנון" ולהפיל "את המשטר האיראני לפני שהוא ישיג נשק גרעיני", רק שכהרגלו, הוא לא מסביר איך משיגים מטרות אלו והוא יודע היטב שישראל לא מסוגלת להשיגן ללא הובלת ארצות הברית.
ברשת ה-CNN:
— Naftali Bennett נפתלי בנט (@naftalibennett) August 15, 2024
איראן כבר מדינת סף גרעינית, דוהרת לפצצה.
חייבים, ואפשר בהחלט להפיל את המשטר שלה. pic.twitter.com/6UT0JlTSrk
חיים רמון כיהן כחבר כנסת וכשר בממשלות ישראל
Report